"Искаме промяна, вятърът на промяната задуха над Европа", заяви лидерът на лявата испанска партия "Подемос" Пабло Иглесиас.

С многохиляден митинг на мадридския площад "Пуерта дел Сол" завърши "Марша за промяна", свикан от партията в испанската столица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Според полицията в шествието са участвали над 100 000 души, дошли от всички краища на Испания, посочва ТАСС.

На днешната демонстрацията, след победата на партия СИРИЗА в Гърция, привържениците на "Подемос" изразиха волята си за нова политика в Испания в година на избори.

"Подемос", както и СИРИЗА, отхвърля висшите финансови кръгове, мерките за строги икономии и върхушката, обвинявана в корупция, "кастата", довела народа до унижение и обедняване.

И двете формации отхвърлят тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международни валутен фонд), призовават да се сложи край на международната финансова империя и поставят въпроса за преструктуриране на дълга.

"Проблемът е в модела, който накара държавата да работи срещу обществото, и в малцинството, което пълнеше банковите си сметки, докато тези на мнозинството се топяха. Това е корупция", заяви 36-годишният водач Иглесиас.

На митинг в Барселона испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не приема безрадостният образ на Испания, който разпространяват от "Подемос".

Това е мрачна шайка, която обикаля насам-натам и обяснява колко лоши са нещата, каза Рахой като изключи възможността младата лява партия да спечели изборите, посочва Асошиейтед прес.

В първите си коментари след проявата испанските медии отбелязват, че партия "Подемос" е потвърдила растящото си влияние в испанското общество, което може да намери отражение в предстоящите тази година общински, регионални и всеобщи избори.