Ще може ли Фейсбук скоро да чете мислите ни?

Скоро този текст би могъл да бъде съставен само посредством мислите на автора, без той да напише нито една дума - поне според намеренията на Фейсбук. В момента американският концерн разработва нова технология, която би трябвало да превръща мозъчните токове в текст. Екип от 60 изследователи умува как в бъдеще да се изпращат имейли, туитове, съобщения във Фейсбук, видеа и снимки, без пръстите на човека да докосват клавиатурата на компютъра или екрана на смартфона.

Конкретната цел засега гласи: за една минута да се съставят текстове от по 100 думи. Това обяви мениджърката на Фейсбук Регина Дуган в рамките на конференцията F8 в калифорнийския Сан Хосе. Все още обаче сме твърде далеч от тази цел. В експеримент на университета Станфорд един парализиран мъж успя да напише текст посредством мислите си със скорост 8 думи на минута. За тази цел в мозъка му бяха имплантирани два електрода с размера на една таблетка аналгин.

Със сензори по главите?

Фейсбук обаче възнамерява да реализира целта си, без да се стига до хирургически намеси. Изследователите разработват сензори, които ще могат да се носят на главата и ще се появят в търговската мрежа.

Създаденият от Марк Зукърбърг концерн, който многократно е бил критикуван заради подхода към данните на потребителите, надали ще зарадва всички с новите си планове. Нищо, че Дуган уверява: "Фейсбук няма да чете безразборно мислите на хората".

Впрочем, Фейсбук не е единствената фирма, която работи над подобен проект. И други технологически гиганти инвестират в тази сфера. Например "Neuralink", който възнамерява да разработи съотвените електроди за разчитане на мисли. Впрочем, създателят на тази фирма Елон Муск е собственик на производителя на електромобили Тесла. Преди броени дни той обяви, че "Neuralink" ще пусне новия продукт след 4 години.

*Текстът е публикуван тук>>