Планът е за обиколка на земния спътник и полет близо до повърхността му, но не и за кацане.

"Мисля, че това ще бъде много вълнуваща мисия", каза в понеделник основателят и изпълнителен директор на компанията Илън Мъск във видеоразговор с журналисти, цитиран от "Ю Ес Ей тудей".

Милиардерът добави, че към "Спейс Екс" са се обърнали "две частни лица", които се познават взаимно. Той обаче не разкри кои са мераклиите да бъдат космически туристи.

Те имат голямо желание, макар и "знаейки, че има известен риск", добави Мъск.

Предвижда се стартът да бъде от историческата площадка 39А на космодрума на Космическия център "Кенеди" (Кейп Канаверал), в щата Флорида. Оттам НАСА изпрати пилотираните мисии към Луната по Програмата "Аполо" (1963-1972), както и много совалки, включително последната (юли 2011).

От същата площадка този месец "Спейс Екс" изстреля ракета с товарния кораб "Драгън" (Дракон), който от втори опит се скачи с Международната космическа станция (МКС) и достави провизии и оборудване.

За лунната екскурзия се предвижда вариант на такъв кораб - "Драгън 2". Подобна ще бъде и ракетата носител - "Фолкън" (Falcon Heavy).

С този кораб не е речено да летят специално обучени астронавти, каза Мъск. Но той добави, че туристите ще минат активни тренировки преди мисията.

Общият им път ще бъде 300 000 - 400 000 мили (около 483 000 - 643 700 километра).

За последен - и досега, път пилотиран полет около Луната без кацане извърши екипажът на "Аполо 13" (април 1970).

Съобщението на Мъск изненада космическата общност в САЩ, отбелязва "Ю Ес Ей тудей". Вестникът цитира експерта Дейл Кечъм: "Мисля, че повечето от нас не очакваха, това, а би трябвало да го предвидим".

Кечъм нарече новината "много вълнуваща" и каза, че тя ще подтикне надпреварата между частни космически компании и НАСА, която също подготвя нови полети до Луната. Той я сравни с надпреварата между САЩ и Съветския съюз през втората половина на 60-те години.

Илън Мъск не каза колко ще платят пътниците в окололунния полет, но припомни, че той ще струва повече от една мисия на "Спейс Екс" за снабдяване на МКС.

За пътуването ще бъде необходимо разрешение на Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ, поясни още Мъск.