Според земеделския министър „добрата практика“ може да бъде продължена и в следващите тежки месеци.

Цените на десет основни хранителни продукта "замръзнаха" от 3 август в някои търговски вериги по инициатива на земеделското министерство. Стоките са: хляб - Добруджа и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо (трупно), яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

Задържането на едно равнище на цените на определени хранителни продукти от първа необходимост е социална мярка, смята Мирослав Найденов. По думите му ефектът от инициативата, която е към края си, е положителен. Според министъра след провеждане на разговорите между него и представителите на търговските вериги, практиката може да продължи, ако не в същата форма, то в някаква различна „форма на промоции“.

По думите на министъра за бедните това е възможност в тежката криза.
„Мисля си, че търговските вериги ще го отчетат, но сигурно има увеличено търсене и увеличено потребление“, коментира той. Зeмеделският министър подчерта, че това би било добре и за производителите, защото търговските вериги поръчват по-големи количества.

Найденов не уточни какъв ще бъде срокът на следващата промоция. Според него тя ще е през следващите „най-тежки месеци“.

Димитър Зоров от асоциацията на млекопреработвателите каза, че ако министър Найденов компенсира разликата в цените, която ще се получи при задържането, от организацията ще го подкрепят.