Решението е на Управителния съвет на фонда, каза още Найденов, цитиран от "Фокус".

За нов изпълнителен директор на мястото на Светослав Симеонов е избран Румен Порожанов – досега началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков. Назначението е от премиера Бойко Борисов, който също е одобрил кандидатурата. 
Найденов уточни, че Симеонов е получил две предложения – за зам.-министър, както и за аграрен аташе в Брюксел. Той ще замине да работи в Брюксел, което според министъра даже е повишение. Там ще продължи работата, защото е много добър експерт, посочи министърът.

Освобождават се и всички заместник-директори на фонда. Новоназначените на тези постове са Свилен Костов, Иван Капитанов и Свилен Колев.
Закрива се техническият инспекторат, който се преобразува в отдел към директните плащания.

Смяната на ръководството идва два дни, след като от СДС поискаха оставката на  Мирослав Найденов за съмнения в корупция и представиха писмо на Светослав Симеонов до бившата шефка на фонда Калина Илиева, в което той се оплаква от натиск от кабинета на министъра. След като получила писмото, тя поискала проверка от прокурор и цитирала 5 фирми, "собственост на Ивайло Тодоров - председател на "Асоциацията на земеделските производители в България".

От земеделското министерство определиха писмото като "поредния фалшив документ" на Илиева. Според тях във фонда има документ със същия входящ номер, но с различно съдържание.

Днес обаче Мирослав Найденов заяви, че промените във фонда нямат връзка с разпространените документи от СДС. Министърът за пореден път заяви, че досегашният директор на фонда Светослав Симеонов не е подписвал такива писма, в деловодството не съществували такива писма.
"Всеки може да напише нещо, да го пусне в пространството. Пуснаха запис на Менда Стоянова, после се оказа, че го няма", коментира още Найденов.

Новите лица в ДФ "Земеделие"
Румен Порожанов
е икономист по образование, с магистратури по "Аграрна икономика и мениджмънт" и "Управление на отбранителната промишленост" от УНСС. Има редица специализации в чужбина. Владее английски език. Женен, с едно дете.

Свилен Костов досега е бил началник на отдел „Директни плащания” във фонда, а Иван Капитанов идва от Министерство на финансите, където до момента е бил директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор”.

Свилен Колев
работи в ДФЗ от 2000 г. и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД и е бил началник на отдел "Пазарни механизми".