Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов беше единственият предложен и избран за председател на Учредителното събрание с пълно единодушие от всички 1538 участници, които гласуваха явно. Той е и член на т. нар. Съвет на ветераните на формацията.

Благодаря за този избор. Надявам се да работим ползотворно и законово. Подозирам, че ще бъде опитано да се саботира учредяването на партията ни. Тук няма статисти, а тук сте свободомислещи хора. От изискуемите 500 в залата има над 1500 члена”, заяви Найденов и добави, че искат прошка от обществото, че са мълчали.

Участниците в конгреса гласуваха учредителната декларация. В нея се казва, че целта е да се излезе от апатията и да бъде намерена алтернатива на тоталитаризма. Избрахме БАСТА, за да отекне каузата ни извън границите на България, формацията няма да бъде лидерска партия, а на всички, се посочва в текста.

Да бъде приет закон за лобизма като първа стъпка в борба с олигархията, това ще е едно от първите неща, за които ще работи партията. Найденов призова политическите сили да се откажат от зависимостите си от олигарсите.

БАСТА ще кандидатства за членство в ЕНП, обяви още ексминистърът. Той се надявал ГЕРБ да не ги спъва така, както са направили със самите тях по-старите десни български формации.

"Тук сме се събрали тези, които имаме собствено мнение, смятаме, че заедно можем да сме по-полезни за държавата, родителите и децата си", обобщи бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, собственик на ФК "Чавдар" (Етрополе).

Доайенът в редиците на отцепилите се от ГЕРБ Павел Димитров пък заяви, че се поставя начало не на поредната партия, а на партия, която ще даде стабилна алтернатива. 

"Но преди това казахме "баста", стига. Омръзна ни да ни управляват хора, които милеят за своето собствено бъдеще, а не за това на държавата, да виждаме хора, които живеят в страх, че ще попаднат в някое тефтерче",   каза той, цитиран от БТА.

По думите му от БАСТА дават заявка да участват в управлението на страната, като всеки ден ще показват на българите, че не се кланят на месии, а разчитат на собствените си възможности.

Сред учредителите бяха още бившият министър на транспорта в кабинета "Борисов" Александър Цветков и ексдепутатка Вяра Петрова, която бе обвинена, че фирма на майка й е източила 700 000 лева евросредства.

В НДК не присъстваха действащи депутати от ГЕРБ, но от БАСТА отново заявиха, че се водят разговори и се очаква някои от тях също да се отцепят. Емил Димитров заяви, че желаещи да напуснат ГЕРБ в местните структури са били "обработвани" един по един и някои са се отказали да се присъединят.

Проектът за БАСТА предвижда национални политически органи да са Националният конгрес, Съвет на ветераните и Управителен съвет. Ще се изграждат и местни структури. 

Знакът на формацията е абревиатурата, изписана с главни букви в тюркоаз, като в центъра на буквата "С" е изобразена червена мишена с черна точка.


Пародия с Борисов и Цветанов

Учредяването на новата партия започна с речи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, изиграни от актьора Красимир Радков (вижте снимки в галерията). Той представи "Десетте Бойкови заповеди" пародира бившия премиер с репликите:

Пляскайте, за да не ви пляскам аз. Снимайте само мен, какво значи тук БАСТА-маста. Всички, които напуснаха ГЕРБ са като филм на английски без субтитри – не мога да ги гледам”.

Ексвътрешният министър пък бе иронизиран с:

Докато чаках да изляза на трибуната сънувах страшен кошмар – имам 6 апартамента, а живея в затвора”.