Спасителните екипи работят денонощно, за да достигнат до Николай Михайлов и Иван Лазаров, съобщиха БНТ и "Фокус".

Голямата скала е била взривена около 3 часа тази нощ. В тунела обаче все още извира вода, която се изпомпва.

"Поредната огромна скала, с диаметър около 2 м, е разбита с контролирани взривове. Отломките бяха разчистени, но за съжаление спасителните екипи продължават да се натъкват на подобни земни маси - смесица от глина и вода. Всичко това затруднява изключително много минните спасители. Те работят на сменен режим - половин час работят, един час почиват, защото работата е изключително трудна", сподели министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Тойо отново е в "Ораново" заедно с енергийният министър Драгомир Стойнев и
областния управител на Благоевград Муса Палев. 

По думите на Адемов таванът на галерията е бил разрушен преди контролираните взривове, затова се е наложило сводът да бъде възстановен с греди.

"Добрата новина е, че сводът на самата галерия вече е достатъчно сух, което дава възможност да предполагаме, че след тази кална маса е възможно да има кухина, в която да има въздух и от този въздух да са се възползвали затрупаните миньори", обясни социалният министър.

Муса Палев посочи, че напредъкът през изминалата нощ не е голям, но не уточни с колко метра е напреднала спасителната операция. Затрупаната с кална маса галерия е дълга около 50-55 метра. До вчера спасителите бяха разчистили около 21 метра от нея.