Така жертвите на фаталното срутване в мината, станало на 16 юли, вече са четири.

Телата на 40-годишният Асен Стойнев от село Полето и 45-годишният Христо Младенов от село Полена бяха извадени часове след инцидента.

18 дни спасителните екипи разчистваха фаталната галерия в "Ораново", като се надяваха да открият живи затрупаните си колеги Иван Лазаров и Николай Михайлов.

35-годишният Лазаров и 42-годишният Михайлов са от село Крупник.

Издирвателната бригада в мината изчисти тази нощ повече от 8 метра от галерията. Край рудника чакаха линейки, пожарни коли и полиция, предаде БНР.
Очакваше се с всеки изчистен метър кал да бъдат открити затрупаните миньори.

Под пластовете кал бе открита първо каската на Михайлов, а след това и машините, с които са работили той и колегата му Лазаров.

Малко след 9 часа обаче спасителите са открили телата на миньорите.
Галерията е дълга 12 м, цялата е пълна с кал и глина и се чистеше изцяло на ръка.

В 9.45 ч. управителят на мината Валери Манов даде информация на събралите се на бариерата журналисти.

Той съобщи, че труповете са намерени на деветия метър. Предполага се, че Лазаров и Михайлов са загинали още при срутването, тъй като по думите на Манов, няма кухина, в която те да са се скрили.

Управителят допълни, че близките им вече са уведомени, като те ще получат обезщетения, както и средства за погребенията.

"На това място е нямало къде да бягат. И да са видели калната вълна, и да са бягали назад, калта ги е застигнала. Съдебните лекари ще кажат точно кога е настъпила смъртта. Оставка не мога да дам, защото не се чувствам виновен. Аз управлявам един екип от хора и смятам, че не съм извършил нарушение. Жалко за хората и за техните семейства, но случилото се не може да бъде предотвратено", каза управителят на "Ораново" в ефира на bTV.

Валери Манов изказа благодарност за геройството на хората, които са работили с риск за живота си по време на акцията по издирването на миньорите, съобщи БНР.
Според него рудникът трябва да продължи да работи, като се вземат всички мерки, така че инциденти като последния, да не се случват отново.

Извикани са два спасителни екипи от Бобовдол, които да помогнат за изваждането на телата. В мината пристигнаха полицейски екипи и екип на Съдебна медицина.

Собственикът на мината Красимир Михайлов също е информиран за това, че телата на двамата миньори са открити. Не е ясно дали той ще дойде на мястото, предаде "Фокус".

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев разкри сериозни нарушения в рудник „Ораново”, а концесионерът Красимир Паргов отрече да има такива и прозря в идеята да се отнеме концесията на рудника социален рекет.

Очаква се днес икономическият министър информира народните представители за случващото се в мина "Ораново".

Междувременно от полицията в Благоевград съобщиха, че причина за смъртта на 49-годишния миньор Асен Грънчаров в "Ораново" вчера, е инфаркт на миокарда. Мъжът почина около 7.30 ч., след като дошъл на работа първа смяна.