Тоест една трета от кабинета са се обявили срещу ратификацията на документа, заяви след заседанието на МС вицепремиерът Валери Симеонов, представител на "Обединени патриоти". 

„Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение. Не само Обединени патриоти, 8 човека от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за взимане на решение. Мнозинството взима решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва или не ни харесва – това е“, коментира още Симеонов.

Симеонов не каза имената на колегите си, които са се опънали на толерантността и разчупването на стереотипите с отваряне на вратичка към узаконяването на еднополовия брак благодарение на конвенцията. Поясни обаче, че против са гласували тези му колеги, които били нормално сексуално ориентирани.

Дали премиерът Бойко Борисов е бил сред тях Симеонов не забелязал, защото по време на гласуването гледал в друга посока, призна той. 

До голяма степен той и колегите му, които били против ратификацията на конвенцията, били успокоени с обещанието за съпътстващата декларация, в която Народното събрание да уточни българската позиция и да премахне страховете им, което съобщи по-рано и министърът на външните работи Екатерина Захариева

На въпрос дали има опасност у нас да бъде признат третия пол Симеонов отговори: „Мисля, че не трябва да се влиза в детайли, след като сме изразили една позиция, значи имаме основания и притеснения. След обсъждането не би трябвало да има такава опасност“.

АНКЕТА: Ще издържи ли коалицията ГЕРБ - ОП?