Разпореждането е в отговор информациите, че някои обществени  служители се опитват да осуетят излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Тереза Мей е поискала от всичките й колеги планове за действие, в които да изложат как техните отдели могат да направят Брекзит функционален. Информацията е на "Сънди телеграф“, цитиран от БНР.

На среща в правителствената резиденция Чекърс, Тереза Мей е поискала от министрите, 2/3 от които водиха кампания за оставането на страната в ЕС, да поемат необходимата отговорност за реализацията на Брекзит.

Всичко това се случва след оплаквания, че проевропейски настроените служители спъват работата на привържениците на Брекзит, особено на онези в новото министерство за Брекзит.

Масло в огъня наля и бившият министър лорд О'Донъл с изявлението си, че Брекзит не е неизбежен, защото Великобритания би могла да остане в рамките на един нов реформиран ЕС.

Тереза Мей има среща с министрите от кабинета в сряда, а в края на седмицата ще пътува за срещата на лидерите на държавите от Г-20 в Китай. Очаква се британският премиер да използва тази среща, за да изтъкне големите възможности, произтичащи от Брекзит, особено що се отнася до сключването на взаимноизгодни двустранни търговски договори.


Британският премиер ще задейства уреждащия процедурата за напускане на ЕС Член 50 от Лисабонския договор без никакво съгласуване с парламента. Тя няма да прибегне до гласуване в парламента по въпроса за Брекзит, преди да е пристъпила към преговорите за официалното напускане на Великобритания на ЕС, съобщи преди два дни британският вестник "Дейли телеграф",

Изданието посочва, че противниците на идеята за Брекзит отстояват тезата, че тъй като резултатът от юнския референдум за членството в съюза "е с консултативен характер", то задействането на Член 50 трябва да бъде одобрено и от депутатите в двете камари на парламента.

Вестникът пише, че с такова предложение, освен другите, са излезли бившият премиер Тони Блеър и сегашният кандидат за лидер на Лейбъристката партия Оуен Смит, който подкрепя идеята за произвеждане на повторен референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС.