Новите стари министрите са: Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски, Екатерина Захариева и Ивелина Василева.

Горанов, освен финансов министър, можело да стане и вицепремиер, обмислял Бойко Борисов.

Красимир Каракачанов пък бил обсъждан за силов вицепремиер, а Стефан Янев може да остане на поста си от служебния кабинет - министър на отбраната.

Официалните разговори за коалиция щели да започнат в началото на другата седмица, тъй като лидерът на ГЕРБ и седем души от екипа му заминаха на конгрес на Европейската народна партия в Малта.

В тяхно отсъствие обаче неофициалните разговори текат с пълна сила.

В ГЕРБ вече стискат палци новото правителство да се подреди бързо, за да може Московски, който е начело на листата в Плевен, да стане пак транспортен министър и да освободи място в парламента на Цецка Цачева. Според резултатите от вота до момента бившата председателка в НС не може да стане депутат заради преференции, които пренаредиха листата.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова се връща на мястото си, като взема и своя предишен екип.

Два варианта за бившия вицепремиер Томислав Дончев обмислял Борисов.
Единият е той да се върне отново като зам.-министър-председател, който отговаря за европейските средства. Този път обаче го натоварват и с българското ротационно председателство на Съвета на ЕС (януари - юни 2018 г.)

Втората възможност била освен тези ресори Дончев да поеме и Министерството на икономиката.

Лидерът на ГЕРБ обаче е решил да се допита до бизнеса у нас за името на новия икономически министър. Той ще поиска от работодателите да му предложат кандидатура.

Борисов държи Екатерина Захариева да продължи работата си в правосъдното министерство, твърдят още източниците.

Те обаче допълват, че "Обединени патриоти" (ОП) са заявили претенции към този ресор, ако не получат някои от четирите на които най-вече държат: икономика, енергетика, отбрана и култура.

В ГЕРБ обаче смятат, че ако Патриотите поемат не икономиката, а Министерството на труда и социалната политика, ще имат възможност да реализират ангажимента си за 300 лева пенсия.

Три сценария за военното ведомство

Три варианта стоят за Министерството на отбраната. Единият е то да отиде при коалиционния партньор - ОП, и по-специално при лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

По-вероятно обаче било войводата да остане вицепремиер без портфейл, който наблюдава силовите структури. При този сценарий ГЕРБ обмислят министър да стане бившият началник на отбраната Константин Попов, който водеше листата на ГЕРБ в Пловдив- област и намери място в 44-ото народно събрание.

Но в партията на Борисов обсъждат и възможността мястото си да запази служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Причината е, че той има много добри контакти в Европа и НАТО. Същевременно оставането му ще бъде знак за приемственост и диалог между новото правителство и президента Румен Радев.

За поста министър на образованието се спряга името на Милена Дамянова, която бе шеф на просветната комисия в 43-ото народно събрание. Тя и сегашният столичен кмет Йорданка Фандъкова разработиха цялата програма на ГЕРБ за образованието.

От партията на Борисов вероятно ще запазят и Министерството на здравеопазването. За него споменават Даниела Дариткова, която беше председател на здравната комисия в предишния състав на парламента.