По думите му решението е от днес и е било взето "на подпис" от Министерски съвет, съобщи БНР.

"Министрите си имат ведомствени автомобили, имат ведомствени шофьори. Искат много от тях да си ходят с метрото, да си ходят пеша и затова днес с едно решение на Министерски съвет и подпис министрите се отказват и през това писмо от автомобилите, които предоставя НСО", обясни Борисов.

Той изтъкна, че това е още един случай, за да видят гражданите, че "максимално сме сред тях и колкото ги е страх тях, ни е страх и нас".

От пресслужбата на МС съобщиха, че решението влиза в сила от 1 април.

"С промяната ще се оптимизира използването на ресурсите на НСО и насочването им към други форми на охрана по закона – на определени или застрашени лица, мероприятия и обекти. Очаква се решението да допринесе за икономическото, ефикасното и ефективното използване на капацитета и опита на НСО", допълват от пресцентъра на кабинета.

През лятото на миналата година Народното събрание прие новия Закон за Националната служба за охрана, който бе остро критикуван и от депутати, и от неправителствени организации. Срещу някои текстове се обявиха дори представители на управляващото мнозинство.

С него на практика се разшириха правомощията на службата, която остава на подчинение на държавния глава. В закона бе записано, че НСО е "специализираната военизирана структура", чиито служители ще могат да осъществяват някои полицейски правомощия - като да задържат нарушители.

Запази се и широкият кръг хора, които се ползват от услугите да бъдат превозвани, охранявани и обслужвани с бюджетни средства. Сред тях са и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".