Лидерът на РЗС Яне Янев ще се кандидатира в Сандански, а Трайчо Трайков ще поведе листата на общинарите в София.

Бивши министри и ексдепутати търсят реабилитация в политиката чрез кметския вот, пише "Сега".

Сред любопитните имена е това на съветника на Бойко Борисов по въпросите на корупцията и лидер на РЗС Яне Янев. Той се кани да се кандидатира за кмет и общински съветник в Сандански.

В последните седмици Янев дава просторни интервюта в местните медии, обсъжда състоянието на шивашкия бизнес и селското стопанство.

Бившият енергиен министър в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков ще води листата с общински съветници на Реформаторския блок в София, съобщи Дарик радио.

Кандидатурата му е бъде обявена днес, когато ДСБ-София обяви листата си и предложи официално кандидатурата на депутата Вили Лилков за кмет на столицата.

Както е известно, движение "България на гражданите" предлага Соломон Паси да е кандидат на Реформаторския блок за кмет на София. Самият той още не е казал дали влиза в надпреварата, но името му не се приема еднозначно в блока.

В неделя във Варна официално ще бъде издигнат като независим претендент за градоначалник бившият транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Почти сигурно той ще бъде подкрепен от ДПС в хода на кампанията.

Колежката му от правителството на Орешарски Анелия Клисарова е една от номинациите на БСП-Варна. Любопитно е, че и за двамата бяха създадени инициативни комитети на частичния вот в града през 2013 г., но офертата да влязат в правителството отложи намеренията им.

За кметове се готвят и няколко позабравени членове на БСП. Социалистът Пламен Славов, който бе два мандата депутат, а сега преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", е официално издигнат за Карлово.

Съпартиецът му и ексдепутат Калин Милчев е кандидатът за кмет на БСП в район "Централен" на Пловдив.