Претегленият ход на Бойко Борисов да подаде оставка и се яви на избори доказа, че явно той не е сбъркал, тъй като се завръща на "бял кон" начело на кабинет "Борисов" 3. Да, няма да управлява самостоятелно, а в коалиция с Обединени патриоти, но е факт, че спечели парламентарните избори.

Във връзка с резултатите от парламентарните избори, наскоро Дир.бг попита читателите си в анкета "Кои лица от ГЕРБ искате да видите в кабинет "Борисов 3"?" Макар и непредставителна, анкетата показва, че от получените до момента повече от 2500 гласа, читателите не са особено вдъхновени от "старите - нови лица" в предстоящото правителство (бел. ред. кабинетът не е официално оповестен, но добива своята структура, спрягат се и имена на евентуални министри). Това също не е изненада, имайки предвид "народната любов", с която са "залети" управниците ни и институциите в България, което нееднократно показват и официални социологически проучвания.

Любопитен факт е, че 10,53% от гласувалите в анкетата не одобряват нито едно от посочените 16 имена от ГЕРБ. С най-голямо одобрение сред евентуалните министри е Томислав Дончев, получил 11,31% от гласовете. Предполага се, че той ще бъде вицепремиер по европейските фондове и в този кабинет.

Дончев изпреварва Бойко Борисов, който е с 9,46% гласа. И в Кабинета "Борисов 2", според официалните социологически проучвания, Дончев получаваше трайно одобрение.

За Лиляна Павлова, която се очаква да оглави отново регионалното министерство читателите са дали одобрение от 8.18%.

Идентична е ситуацията и с Владислав Горанов, който може би отново ще бъде министър на финанси - за него са получени 8,15% от гласовете. Последните двама в годините също са сред най-одобряваните.

Екатерина Захариева, която се очаква да оглави отново Министерство на правосъдието, е сред средно харесваните лица от читателите ни - 5.99%. За министър в това ведомство се говори и за Цецка Цачева, която е с най-нисък рейтинг сред гласувалите читатели на Дир.бг - 2,17%. 

С 5.38% одобрение е Ивайло Московски, който се очаква пак да поеме Министерство на транспорта, а с 5.07% - Вежди Рашидов, има вероятност да оглави Министерство на културата.

Макар и в предишния кабинет на Борисов министърът на туризма Николина Ангелкова да постигна ръст на туристическия поток у нас, за нея в Дир.бг са гласували само - 3,72%. Тя също се очаква да се завърне на старото си работно място.

Предоставяме ви към днешна дата отново резултатите от анкетата ни:

Кои лица от ГЕРБ искате да видите в "Борисов 3"?

11.31% - Томислав Дончев
10.53% - Никой от изброените
9.46% - Бойко Борисов
8.18% - Лиляна Павлова
8.15% - Владислав Горанов
6.14% - Делян Добрев
6.13% - Десислава Танева
5.99% - Екатерина Захариева
5.38% - Ивайло Московски
5.07% - Вежди Рашидов
4.31% - Теменужка Петкова
4.22% - Цветан Цветанов
4.01% - Красен Кралев
3.72% - Николина Ангелкова
2.99% - Ивелина Василева
2.26% - Румяна Бъчварова
2.17% - Цецка Цачева

Правим уговорката, че в анкетата не са включени имена от бъдещия коалиционен партньор на ГЕРБ - Обединените патриоти. От тях за министри се споменават имената на Валери Симеонов (евентуален министър на енергетиката), Красимир Каракачанов (министър на отбраната и вицепремиер), експертът Емил Караниколов (министър на икономиката) и др.