Това обяви на пресконференция здравният министър д-р Петър Москов, който се появи пред журналистите с тениска на футболния клуб "Арсенал". Той обясни, че идва така в чест на вчерашната победа на тима срещу "Челси" в турнира "Къмюнити Шийлд", съобщиха Дарик радио и "Дневник".

Според Москов, целта на кампанията за имунизациите е да отговори веднъж завинаги на притесненията на хората, че ваксините са вредни. Затова през този месец ще започне проучване за нагласите и предразсъдъците сред обществото по проблемите за ваксините.

Начинът е размагьосване, ясна информационна кампания. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да му отговарят. Нужно е, защото хората го четат и са притеснени за детето си. Те не са притеснени, защото са глупави, а защото не разбират. И държавата, и медицинската общественост трябва да им обясни, защото иначе ще страдаме всички като общество, не само конкретното дете”, заяви здравният министър.

Петър Москов съобщи още, че МЗ предвижда 2 милиона лева за подобряване на майчиното и детско здравеопазване.

Ведомството ще финансира напълно пренаталната диагностика, тъй като досега са били финансирани само реактивите за такава диагностика, съобщи БТА.

"Ще се финансира пълноценна профилактика и ранна диагностика на уврежданията - слухов неонатален скрининг, пълно осигуряване на диагностиката на ретинопатия при недоносените деца. По груби данни 800 деца на година имат нужда от такива изследвания", посочи министър Москов.

Започва и финансиране на дейности за осигуряване на комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

Във всяка областна болница ще има специални екипи и психолог. Ще се финансира и изработването на терапевтичен план на детето с хронично заболяване или увреждане.

Целта е родителите да не търсят сами пътя за лечение, а държавата да поеме безплатния достъп до високоспециализираните специалисти в болниците.

В университетските болници ще се формират центрове за определени видове заболявания - за диабет, за вродени сърдечни малоформации, за лицеви малоформации, за муковисцидоза, за недоносени деца, за онкологични заболявания, за детска церебрална парализа и за детска мускулна атрофия.

Започва обучение на педиатри и общопрактикуващите лекари за постигане на умения за ранно откриване на аутизъм сред деца до 3-годишна възраст.