В писмото се припомня, че по повод възникнали въпроси относно приложението на действащата Наредба за медицинска експертиза, след като с влязло в сила решение на Върховния административен съд определени текстове на наредбата бяха отменени, министерството нееднократно обяви липсата на основание за притеснения както у пациентите, така и у членовете на териториалните експертни лекарски комисии.

Не съществува правна пречка органите на медицинската експертиза да продължат да извършват дейността си, се казва в публикуваното в сайта МЗ писмо.

Съгласно изразеното от МЗ становище и актовете на ВАС, отменените разпоредби на наредбата не променят медицинските критерии, които са свързани с развитието на съответните заболявания, от които следва да се водят органите на медицинската експертиза при постановяване на своите решения по медицинска целесъобразност, като се вземат предвид всички налични доказателства относно релевантните факти и обстоятелства.

Всички решения на ТЕЛК и НЕЛК, ако са мотивирани и са постановени съобразно медицинските критерии, регламентирани в наредбата, са издадени на валидно законно основание.

По-рано стана ясно, че Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа следващия вторник новата наредба за работата на ТЕЛК.

Министрите на социалната политика и на здравеопазването са решили да се създаде работна група, която да обсъди предстоящата реформа в експертизата на работоспособността. След това ще бъдат предложени и законодателни промени.

Участниците в срещата са набелязали план за действие в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект.