По изчисления на НЗОК при внедряване на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 25-30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. До момента софтуерът за обезпечаване на системата е струвал на болничния сектор над 4 милиона лева и на НЗОК - 477 000 лева.

"От становищата на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, пациентските организации и организации на лечебни заведения, както и от становището на НЗОК, става категорично ясно, че не е налице обективна възможност за въвеждането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ на този етап“, каза министър Семерджиев.

Според Здравната каса съществува сериозен риск от преждевременното въвеждане на пръстовия отпечатък, тъй като прилагането му и в извънболничната помощ може да причини срив в сървърната част на регистрационната система на НЗОК, която понастоящем обслужва болничната помощ.

Здравната каса декларира и пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване с подобен мащаб, както и липса на средства, техника и налични помещения за инсталирането й. Към настоящия момент изчислителната мощност на сървъра, осигуряващ работоспособността на регистрационната система, не е в състояние да поеме допълнителни натоварвания над тези, произтичащи от болничната помощ.

При над 43 411 000 посещения при първичната и специализираната извънболнична помощ, денталната помощ и медико-диагностичната помощ за 2016 г., в сравнение с хоспитализациите през същата година, ще се достигне до 2116 % увеличаване на пръстовите идентификации.

На 16 март предстои заседание на петчленен състав на Върховния административен съд, който ще разгледа решението на тричленния състав на ВАС за обявяване на правните основания за въвеждане на пръстовия идентификатор за нищожни.

Тъй като предходният министър е предвидил въвеждане на системата едновременно за болничния и извънболничния сектор, но е въведена само в болничния, настоящото ръководство на МЗ смята за необходимо да не се намесва в работата на независимата съдебна система и да изчака решението на ВАС, допълват от здравното ведомство.

Сривът, за който спомена министърът, би причинил възникването на редица комуникационни проблеми, които биха били в ущърб основно на пациентите, тъй като ще затруднят достъпа им до медицинска помощ“, обяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.