България не е заплашена от външната политика на Русия в Черноморския и Кавказкия регион. Освен това Кремъл не води информационна война на наша територия, чрез "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика".

Това става ясно от редактирания вариант на документа "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", приет преди ден от Съвета по сигурността към Министерския съвет и качен на правителствения сайт днес.

  Вижте редактирания вариант тук>>>

Новият текст посочва рисковете „от незаконното анексиране на Крим от Русия и от конфликта в Източна Украйна" като най-сериозната опасност за мира и сигурността в Европа, след Втората световна война.

Документът, както и решенията на НАТО на срещата на върха в Уелс, ще станат основа служебното правителство да приеме национална програма за отбраната на България до 2020 година.

Първият вариант на проектодокумента на военното министерство бе оттеглен от кабинета. В него Русия бе определена като заплаха за националната сигурност, пишеше и че България е в информационна война с Русия. Визията бе критикувана от премиера Георги Близнашки, но президентът Росен Плевнелиев я подкрепи с думите, че е съобразена с позицията на НАТО. 
Близнашки отрече да има конфликт между него и Плевнелиев.

В петък военният министър заяви, че определени действия на Русия крият риск за националната ни сигурност.

Кръстосан огън: Заплаха ли е Русия за България?

Анкета: Заплаха ли е Русия?