В Министерството на отбраната приключи анализирането, оценката и обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия, съобщиха от ведомството.

Работата на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министър-председателя и с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, завърши в указания срок, като бяха спазени всички изисквания и процедури, които са необходими за финализирането на този процес.

В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата.

Окончателното оповестяване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерски съвет, който ще даде мандат за водене на преговори.

С цел осигуряване на необходимата прозрачност и приемственост в сферата на отбраната, служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с Решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г.

Обсъждаме три варианта за изтребители - "Грипен", "Юрофайтър" и "Ф-16", съобщи тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента.

Той уточни, че в инвестиционния проект, одобрен от Министерския съвет, е записано, че става дума или за нови, или за втора употреба изтребители. По неофициални съобщения самолетите "Ф-16" са използвани, а шведските "Грипен" са нови.