Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“.

Той припомни, че увеличението на минималната заплата е заложено в предизборната програма на ГЕРБ.

Работодателите настояват за 41-42% от средната заплата да определят минималната, синдикатите са за поне 50%.

Правителството ще увеличава минималната работна с по 50 лв. в следващите 3 години, а последната - с 40. Така трябва да постигнем обещанието ни за 650 лв. минимална заплата, каза по-рано днес социалният министър Бисер Петков.

„Аргументите на работодателите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание, въпросът е на баланс и на какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната“, каза министър Горанов.

Част от демографските проблеми са свързани със заплащането в страната, бизнесът трябва да е активен, за да се задържат работещите хора в България, отбеляза финансовият министър.

По думите му в различните години се е проявявало напрежение между синдикати и работодатели, когато трудът и капиталът имат различни интереси.

„Ролята на правителството е да се опитаме да моделираме този процес“, каза Горанов.

"Ако не успеем да постигнем общо решение как да бъде променяна минималната работна заплата, тогава правителството ще си изпълни Кодекса на труда и ще я определи, търсейки диалог с работодателите и синдикатите“, допълни той.

Вчера в ефира на БНТ бизнес и синдикати проведоха лют спор по определянето на минималната заплата, който показа, че позициите им са непримирими.