„Чудя се защо никой от правителството, или парламента, не поставя въпроса защо, след като производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската, заплатите са 10 пъти по-ниски от тези в Германия, Холандия или Норвегия?!”, каза пред Дир.бг политологът - доц. Минчо Христов, в разговор по темата за 100-те дни на правителството.

- Каква е оценката Ви за 100-те дни на кабинета?

- Едно правителство трябва да бъде оценявано според това дали неговите решения са полезни за хората. Затова като преподавател бих дал оценка слаб (2 +). За да сме обективни, обаче, тази оценка трябва да бъде споделена солидарно с българския парламент и законите, приети през последните седмици.

- Какво, според вас, успя да свърши правителството със знак плюс?

- Плюсът е затова, че правителството се отметна от някои свои странни, бих казал дори малоумни идеи, като премахването на доплащането за прослужено време. Това щеше да намали драстично работните заплати, които и без това са най-ниските в Европа. Не говоря за Европейския съюз, където заплащането е в пъти по-високо, а визирам Сърбия, Македония и Албания, където и пенсиите, и заплатите са по-високи от българските. Чудя се с какъв акъл правителството, в лицето на Валери Симеонов, а и парламента, в лицето на Менда Стоянова, се опитваха да лобират за т.нар. работодатели и да пробутат тази глупост.

Впрочем, чудя се защо никой от правителството или парламента не поставя въпроса защо, след като производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската, заплатите са 10 пъти по-ниски от тези в Германия, Холандия или Норвегия?!

- Какво в дейността на кабинета оценявате със знак минус?

- За мен основните проблеми в момента са ниските доходи – пенсии и заплати, недостъпното здравеопазване, кражбите на политиците и големите монополисти – на ток, вода, парно, горива, телефони, банките. Вместо да се занимават с тези проблеми, или например да внесат предложение за наказателна отговорност за картел, каквато има в почти всички страни на ЕС, парламентът заседава за Закона за концесиите. Това е същият закон, който беше претупан в предпоследния ден на миналия парламент, със съдействието и на опозицията. Беше наложено президентско вето, но днес ГЕРБ отново го пробутват. В този закон например се дава възможност на концесионерите да получават пари от държавата или общините, ако докажат, че работят на загуба. Бъдете сигурни, че занапред огромната част от концесионерите ще доказват, че са на загуба, и така „законно“ ще източват обществените ресурси. Такова чудо няма никъде по света, дори в централна Африка го няма.

Друг за мен престъпен закон на мнозинството е драстичното увеличаване на административните съдебни такси, с което на практика ще направят правосъдието недостъпно за огромната част на българския народ. Защо в огромната част на страните от ЕС съдебните такси са нулеви, или там където ги има са направо символични, а в България стават непосилни за огромната част от хората?

Друг „бисер“ на управленската мисъл на ГЕРБ е жалбите на гражданите задължително да се преподписват от адвокат, срещу съответния хонорар, разбира се.

Няма да говоря за кражбите в НДК или станалия нарицателен случай за рекета с 4 тона суджуци на депутат от ГЕРБ. Вие представяте ли си за около 3 години НДК да е на загуба с около 30 милиона, и няколко правителства да не забелязват това? Нито Томислав Дончев от ГЕРБ, нито Деница Златева от БСП, които са били принципали на НДК, да не забелязват източването на 30 милиона!?

- По ваша оценка, кои министри се справят добре с работата си, и кои не? 

- Министерският съвет е колективен орган, избира се от Народното събрание по предложение на премиера. За съжаление Бойко Борисов показа, че не умее да избира качествен управленски „материал“. Помните 30-годишната Калинка Илиева, която беше сложена от ГЕРБ да управлява милиарди във фонд „Земеделие“ и която се оказа с фалшифицирана диплома. Помните Искра Фидосова, Румяна Желева, Кристалина Георгиева. Бих препоръчал на премиера да си пробира министрите по тяхната квалификация и почтеност, а не според тяхното нахалство и сервилност.

Призовавам премиера да изпълни най-после своето обещание, дадено в изборната нощ на президентските избори и да предложи премахването на партийната субсидия. Само през последните години политическите партии са „усвоили“ над половин милиард лева! Това е „пир по време на чума”. Да се премахнат тези субсидии беше и желанието на близо 3 милиона български граждани. Ако премиерът не го направи, значи е излъгал публично своите избиратели. А както добре знаете – който лъже, той обикновено и краде.

Доц. Минчо Христов е университетски преподавател, бивш депутат и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията в НС. Завършил е история в Хаванския университет и специализация в университетите на Сао Пауло и Колумбия. Участвал е в в работата на Института за изследване на сигурността в ЕС, автор е на много публикации и две  книги.