Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се извини, след като медии съобщиха, че компанията е участвала в експеримент, при който маймуни са били принудени да вдишват отработени автомобилни газове, за да се провери токсичността на дизеловите емисии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В. "Ню Йорк таймс" съобщи тази седмица, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер с анимационни филмчета, които да отвличат вниманието им, докато вдишват отработени газове от Фолксваген Бийтъл (Volkswagen Beetle).

"Убедени сме, че научните методи, избрани тогава, са били погрешни. Щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани", посочва компанията.

Фолксваген осъди всички форми на злоупотреби с животни и "помоли за прошка за това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица".

Случаят е свързан и с по-мащабния скандал "дизелгейт", тъй като тестваният автомобил е бил оборудван да изхвърля по-малко отработени газове при тестови сценарии в опит да бъдат манипулирани измерванията.

Разкриването на тази практика през 2015 г. предизвика вълна от международни разследвания и пазарни проблеми, с които Фолксваген продължава да се бори.

Проектът е бил подкрепен също от Даймлер (Daimler) и Бе Ем Ве (BMW), но Фолксваген е бил начело на организацията с помощта на европейски изследователски институт.

Германската провинция Долна Саксония, която е голям акционер в компанията, също изрази шок и поиска пълно разследване на тестовете, провеждани през 2014 година. Провинциалните власти поискаха и уверение, че такива практики няма да се случват никога повече.