То цели да приобщи хората от различните култури и етноси. В апела на инициативата по предложение на Пиерфранческо Майорино – съветник в общината на Милано, се казва колко е важно да се вярва в ценностите, да се уважават културните и национални различия, предаде БНР.

Изтъква се, че в едно плуралистично общество развитието е възможно за всички и силата е в интеграцията и съжителството, а не в изграждането на стени, както и че Европа трябва да надвие нетолерантността и да постави в центъра значението на личностните качества, независимо от вероизповеданието и националния произход.

В шествието участваха над 10 000 души. Сред тях бяха председателят на Сената Пиетро Грасо, бившия външен министър и европейски комисар по хуманитарната помощ Емма Бонино, кметoвете на Милано, Бергамо и Лампедуза.

Участваха и водещи личности от културния и индустриален свят на Апенините, природозащитници, имигранти, както и Карло Петрини - президент на международната организация за защита на типичните хранителни продукти и селскостопански производства Slow food, на която и България е член.

Под мотото “Всички сме имигранти“ чрез Карло Петрини организацията уточнява: Днес, манифестираме заедно и без стени, за да се преборим с безразличието и паниката и да покажем, че промяната започва от всички нас.