Творби на италиянския майстор пристигат в София по случай отбелязването на 450 години от смъртта му.

Изложбата "Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция" ще бъде открита на 18 септември от 18.30 часа в Националната художествена галерия, съобщиха от Италианския културен институт в София.

Експозицията е с куратор д-р Пина Раджониери, директор на "Каза Буонароти", а изложените произведения са четири оригинални рисунки, част от колекцията на къщата-музей, предаде БТА.

Изложбата ще бъде отворена до 15 декември 2014 г., придружена e от елегантен каталог и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на "Каза Буонароти".

"Каза Буонароти" - домът на семейство Буонароти, днес е институцията, която съхранява историческата памет за живота и изкуството на майстора, като едновременно е музей, архив, библиотека и място за изследвания.

Събитието е плод на сътрудничество между Италианския културен институт в София и Националния музей на българското изобразително изкуство и под на патронажа на Посолството на Италия.

На 19 септември ще се състои конференция, на която д-р Пина Раджониери ще говори по темата "Лицето на Микеланджело", кратка история на портретите на Микеланджело, илюстрирана от прекрасни диапозитиви, заедно с д-р Кирил Василев, главен уредник в Националния музей на българското изобразително изкуство, който ще говори по темата "Страшният съд на Микеланджело и естетиката на възвишеното", както и Любен Домозетски, който ще се включи с доклад за "Изкуството на Микеланджело през погледа на Вазари". Модератор на конференцията ще бъде проф. Юлия Вълева.

Изложбата "Метаморфози" на Огюст Роден
беше изложена в Националният музей за българско изобразително изкуство (НМБИИ) в София три месеца и бе закрита на 14 септември.