Шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков потвърди пред БНТ версията на 38-годшната Иванка Стефанова, че гипсова чиния е паднала от стената и е ударила момченцето по главата, затова приемали, че няма домашно насилие. То все още е в кома и опасност за живота в болница.

Не се обяснява обаче откъде са синините по тялото и на момиченцето, както и това, че не може да ходи и говори, а и двете деца са недохранени - тежат едва по около 9 кг.

"Всички онези обстоятелства, които ги заявява пред нас майката ги установяваме като действителност в жилището, където живее тя и отглежда двете си деца. Не мога да кажа, че видимо е била в нетрезво състояние, защото аз се видях с нея в болницата, но това което каза е, че малко след като е сложила децата да спят е паднал този предмет, което нанася това тежко травматично увреждане на момченцето", каза Илков, макар че вчера потвърди, че е било установено, че те я употребила алкохол.

Надя Танева - директор на "Социално подпомагане" - Пловдив, пък коментира:

"За съжаление, към този момент не знаме почти нищо за отглеждането на двете близначета, тъй като сигналът постъпи вчера при нас от полицията. Не сме работили досега с децата и семейството. Тази сутрин колеги вече са в дома и тепърва предстои да се свържем с бащата да проучим какво и защо е довело до това състояние на децата, какви грижи са полагани за тях и респективно какви не са полагани, дали децата са отглеждани в това семейство, защо не са извеждани - всички тези обстоятелства днес ще трябва да ги изясним, но със сигурност за децата ще бъде предприета мярка за закрила".

Вчера съседи разказаха, че дори не знаели, че жената отглежда близнаците си, защото никога не ги извеждала, разхождала само кучето си. Бащата пък работел в Германия.

"Първото действие от наша страна е да проучим разширения семеен кръг, следващата мярка е приемно семейство и крайната мярка е резидентна услуга. Искрено се надявам децата да са добре, да се възстановят и последващата грижа с наша подкрепа е тези деца да получат необходимата грижа и наистина да наваксаме пропуснатото физическо и психическо развитие, за да могат тези деца да се развиват нормално", каза още Танева.

Тя уточни, че децата са били преглеждани от личен лекар, но не знае защо той не е реагирал.

Вчера самата Иванка Стефанова обясни състоянието на децата си с това, че е бедна. Не можа обаче да даде смислено обяснение защо не е потърсила социална помощ и защо е отглеждала куче.