Жената беше задържана в пияно състояние, след като момченцето и момиченцето бяха приети в болница. Момчето е в по-тежко състояние - със спукан череп и хематом.  И двете деца обаче са със синини и недохранени - тежат едва по 9 кг. Лекарите са шокирани от вида им и са повикали полиция.

Иванка Стефанова обаче отрича да е била децата си и твърди, че момченцето се е намирало в детско креватче, когато върху главата му е паднал гипсов орнамент от стената.

„Трудно съм ги гледала, от нищо не са били лишени”, оправда се майката пред bTV.

На въпрос защо тогава близнаците са недохранени, тя отговори:

"Защото съм беден човек".

Запитана защо не е потърсила помощ от социалните служби Иванка пък се оправда, че без необходими документи никой не й помагал. 

Жената отглежда сама близнаците си, бащата работи в Германия. Съседи обаче  разказаха шокирани, че дори не са виждали децата в блока и не знаели, че тя има деца. Виждали я само всеки ден да разхожда кучето си.

Комшиите разказа още, че когато Иванка е живеела със съпруга си, често чували викове и скандали. От полицията потвърдиха, че са се отзовавали на повиквания.

Предстои да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида и механизма на причиняване на телесните повреди. Районна прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебното производство за това, че родител е оставил лице, намиращо се под неговите грижи без надзор и с това е създал опасност за неговото физическо развитие.