Днес с гласовете на 123-ма депутати парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за Сметната палата.

Вчера Плевнелиев наложи вето и на Закона за земята.

Според Миков, напоследък президентът е особено активен срещу законодателната дейност на парламента и причината била, че Плевнелиев не споделял политиката на Народното събрание, съобщи БНТ.

Михаил Миков е на мнение, че с помощта на отлагателно вето върху законите, президентът се намесва директно в политически решения, които засягат интересите на милиони български граждани. Той даде за пример ветото върху Закона за потребителския кредит. Припомни и върнатите от президента закони за Сметната палата и за собствеността и ползването на земеделските земи.

“В последните месеци той е особено активен в атаките си срещу законодателната дейност на парламента, но и това ще мине. Политиката, която се прокарва, не се споделя от президента и това е големият проблем", посочи Миков.

Михаил Миков коментира и честата липса на кворум в Народното събрание, което според него е свързано с поведението на депутатите от ГЕРБ и Атака: "Виждате как бягат от залата сутрин, за да разтурят парламента, така че не е само една партия, това е поведение и на отделни партии, и на отделни депутати.”

Всичко това председателят на парламента каза след конференцията по повод 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Михаил Миков заяви, че много от текстовете й са залегнали и в сега действащата Конституция, а интересът към нея показва непреходния й характер.

Скандал след ”шмекерски” номера в парламента