"Резултатът от днешните преговори показва, че АБВ или не са лява коалиция, или, че за тях принципите в политиката могат да се пренебрегнат в името на участие във властта", заявява Миков в статус в социалната мрежа "Фейсбук" малко след края на консултациите.

Повод е заявката на преговорните екипи, които обявиха, че са постигнали съгласие по 14 от 18-те точки, по които се търси подкрепа за бъдещ кабинет.

"ГЕРБ заявяват задоволството си, а АБВ - надеждата си за т. нар. "голяма коалиция". Всичко това потвърждава онова, което от няколко месеца твърдя. Не е възможно една партия, която претендира да е лява, да има принципно съответствие по 14 от 18 точки от една подчертано дясна управленска програма, каквато е тази на ГЕРБ", пише Миков.

По думите му на този фон звучи странно и не особено логично претенцията на АБВ да бъде социален коректив.

"Събирането на леви и десни формации върху платформата на десницата ще остави надеждите на много български граждани излъгани. Долавям странни съвпадения и повтаряне на тази теза на АБВ и в обилните медийни изяви на някои популярни членове на БСП, неангажиращи официалната позиция на партията, чиито членове са", посочва Миков.

Лидерът на БСП заявява и несъгласие с идеята за промяна на държавното управление и замяната парламентарната с президентска република, което беше една от основните предизборни идеи на АБВ: "Устройство на държавата ни като унитарна (единна) не трябва да бъде поставяно под въпрос, дори за теоретично обсъждане, от никого, пък било то и от бивши президенти. Не си представям страната ни като федерация".

Анкета: С кого да се коалира ГЕРБ?