За Михаил Миков гласуваха 118 депутати, а 97 бяха против. Депутатите от „Атака” не участваха в гласуването.

За Цецка Цачева, която оглавяваше парламента при управлението на Бойко Борисов, гласуваха 96 народни представители, 117 бяха против, един се въздържа. Националистите отново не дадоха вота си.

Така практически "Атака" помогна на БСП и ДПС да бъде избран техният кандидат.
Още вчера от ДПС заявиха, че няма да излъчват своя кандидатура, а ще подкрепят Миков.

От "Атака" също казаха, че нямат претенции за постове и дори няма да издигат кандидат за зам.-председател на Народното събрание.

"Никой няма илюзията, че лесно ще работи този парламент. Парламентарният език все по-често става лош пример за децата. Трябва да върнем дебатите в парламента на чист български език. Нека всеки от нас се опита да говори от свое име, независимо на кой стол е седнал. Надявам се да опровергаем скептиците”, каза Миков в първото си изказване на поста.

При обявяването на предложенията за зам.-председатели зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви от трибуната, че изборът на Миков е сценарий и ГЕРБ няма да участва в него, съобщи БГНЕС.

"Видяхте позицията на "Атака". А това беше задкулисната договорка и това ще е и формулата за управление на БСП, ДПС и "Атака". ПГ на ГЕРБ няма да издига зам.-председател на НС, защото в тази конфигурация, както стартира НС, показва, че вие ще търсите конфронтация, реваншизъм и ГЕРБ няма да участва в този сценарий", заяви Цветанов.

След това парламентарната група на ГЕРБ напусна залата.

Така, без гласовете на ГЕРБ и "Атака", за заместници на Миков бяха избрани Мая Манолова от БСП и Христо Бисеров от ДПС.


Бойко Борисов:  "Атака" излъга хората

"Волен Сидеров изигра театър, разиграва циркове. Кълнем се за депутати, той не се регистрира (при сформирането на новото НС депутатите от "Атака" не се регистрираха - б.р. ), след това не гласуват и така БСП и ДПС с решаващата помощ на „Атака” избраха председател на парламента. За да е нисък кворумът и за да може да спечелят", заяви Борисов.

На въпрос дали това означава, че „Атака” е подкрепила ДПС, лидерът на ГЕРБ отговори:

То е видно. Те избраха председател и така ще изберат и правителството на БСП и ДПС, а Волен Сидеров ще се прави на коректив, само че няма кой повече да му се хване на номерата”.

Според Борисов, лидерът на "Атака" е излъгал хората.


"Атака": Без подкрепа за никого

Не подкрепяме БСП, ДПС и ГЕРБ, заяви Явор Нотев от "Атака" пред репортери. Попитан защо националистите не са се регистрирали и не са участвали в гласуването за председател на парламента, като така са подпомогнали БСП и ДПС, той отговори категорично, че "Атака" не иска да участва във формирането на тези органи.

"Не можете да вмените подкрепа и неподкрепа на този, който не се регистрира и не гласува. Ще участваме в парламентарния живот, в комисии и изобщо по всички предвидени начини", добави Нотев, цитиран от БТА.

По-късно засадението на новия парламент продължи с процедурни въпроси, но в залата дойдоха само шестима депутати от ГЕРБ, начело с Бойко Борисов.

Конституирани бяха парламентарните групи, като те ще се ръководят от лидерите на четирите партии. Председател на ПГ на ГЕРБ ще бъде Бойко Борисов, на Коалиция за България - Сергей Станишев, на ДПС - Лютви Местан и на "Атака" - Волен Сидеров.

Отложено бе решението за избор на временна комисия, която да изработи правилник за работата на парламента.

В сряда в 9 часа ще започне второто заседание на 42-ото Народно събрание.


Вижте снимки от парламента