Пред bTV Миков заяви, че заради липса на 11-те представителите на ГЕРБ в комисията, тя е отложила заседанието си и не е успяла да вземе решение кой ще влезе в парламента на мястото на избраните от БСП Илияна Йотова и Румен Стоянов, които отказаха да са депутати.

„Днес бяха прекратени мандатите на Илияна Йотова и на кмета на Калофер и утре трябваше ЦИК да посочи следващите двама да дойдат и да положат клетва”, обясни Миков.

По думите му, дори председателката на ЦИК е излязла, за да не може да се вземе решение за освобождаване на двамата депутати. 

Миков уточни, че това може да блокира и работата на парламента, защото в момента Коалиция за България е с двама депутати по-малко, те са подали оставката си и не са заменени.
Така утре парламентът ще работи с 238 народни представители, а БСП и ДПС ще имат 118 гласа срещу 120 на ГЕРБ и "Атака".

Миков определи този ход като деструктивен и се възмути как парламентарно представена партия блокира нормалното функциониране на НС.

„Борисов е специалист по политиката на бакалските сметки. Той може да купи депутати, както се крепеше на предишния си мандат. Не може да има демокрация в страна, в която институциите се разбиват в частна полза и се блокират", заяви председателят на 42-рото Народно събрание.

По думите му, ГЕРБ се държат като опозиция и няма да е зле да мислят като такива.
Но в края на деня разбирам, че това не е така, коментира Миков и поясни, че мотиви за напускането на магистрати от заседанието на ЦИК не са били посочени.

В сряда сутринта ЦИК ще направи нов опит да се събере и реши въпроса с двамата депутати.