Част от мерките са до конгреса, други са с по-дългосрочен характер, посочи лидерът на партията Михаил Миков.

Конгресът ще е през пролетта, за да се фокусира върху предстоящите местни избори, добави той.

Мерките са групирани около три проблема - политическата идентичност на БСП, диалога с обществото и укрепването и развитието на партията.

Предвижда се промяна в медийната политика - по-убедително и въздействащо представяне на позиции и алтернативи, по-активно използване на социалните мрежи и предприемане на действия за по-широка комуникация чрез телевизионен канал.

Сред мерките е записано още, че национални и местни коалиции ще се създават на принципна, а не на конюнктурна основа, на базата на критерии и стандарти за лява политика.

За предложението на АБВ за партньорство на местните избори, председателят на БСП каза, че не е станало дума за това на пленума и повтори, че първо ще разговарят с коалиционните си партньори в "БСП лява България".

Трябва да има очертаване на платформа за местните избори, за да може на политическа основа да се дефинират възможните партньори и след това и те, и ние да сме наясно, че такава политика трябва да предложим на гражданите, каза Михаил Миков.

Политическите съюзи не трябва да са единствено и само, за да спечелиш изборите, категоричен беше той.

Заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев съобщи, че БСП е готова със своя проект на пенсионна реформа, който в началото на февруари ще бъде представен на социалните партньори.

БСП трудно ще приеме увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране, коментира Стойнев. Според него трябва да има замразяване и гъвкави форми на пенсиониране на хората на труда.

Относно работата на МВР по разкриване на убийствата от последните седмици, говорителят на БСП Атанас Мерджанов коментира, че партията би застанала зад всяко едно действие на институциите, което води до сигурността на гражданите, реда и спокойствието. Според него изчезването на обвиняеми се дължи на пропуск в законодателството.

В началото на конгреса лидерът Михаил Миков каза, че четворната дясно-националистическа коалиция прокарва дясна политика, включително с елементи на реваншизъм.

Миков отбеляза, че първите сфери, към които управляващите са се ориентирали за овладяване, са контролните сфери - Сметната палата и системата за сигурност с промените в Закона за МВР.