Съборът е организиран от градските и областни структури на БСП и БАС и Сдружение „Памет и бъдеще”.

„Тук сме да почетем паметта на народните синове и дъщери, загинали в битката за по-добър живот, за повече справедливост и солидарност”, каза Миков, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че датата 9.09.1944 г дава нов тласък в развитието на България и това не може да бъде отречено. Миков подчерта, че БСП е категорично против дясното управление, която не държи сметка за бедните, болните и социално онеправданите. Той остро разкритикува правителството, което разделя децата на бедни богати, а пациентите и техните заболявания на социално значими и социално незначими.

Над 50% от първокласниците тази година са от бедни семейства, а близо 13 хиляди ученици все още не са записани в училище, цитира Михаил Миков. Той изтъкна, че БСП не приема политиката на кабинета, която влошава отношенията ни с Русия и излага българите пред Европа.
 
"Ние успяхме да докажем  на обществото безсмислието на предложения антикорупционен закон, който има единствено имитационен характер за пред Брюксел и в същото време създава сериозни предпоставки за политически натиск и политическа корупция”, каза той като посочи, че примери от предишното управление на ГЕРБ в това отношение имаме достатъчно.

„Ние сме заедно тук – социалисти, социалдемократи и комунисти, защото смятаме, че властта трябва да се грижи за хората” , акцентира лидерът на БСП и благодари на кандидатите за кметове, представени от Георги Гергов, за отговорността да водят тази битка.

Миков ги предупреди, че борбата ще е тежка и те няма да бъдат пощадени. В сложната ситуация им препоръча да бъдат всеки ден близо до хората и техните проблеми, за да ги защитят и да им предложат решения.

„Бъдете силни и не обещавайте невъзможни нещата, хората не забравят лъжите”, посъветва бъдещите кметове Михаил Миков. По думите му, когато държавата е абдикирала, социалистите имат задачата да намерят ресурса и „в нито една община у нас да не остане дете, на което родителите нямат пари да му купят дрехи, обувки и книжки”.

Георги Гергов и Михаил Миков връчиха членски карти на новоприети социалисти и положиха цветя на паметника на загиналите в местността партизани от бригада „Георги Димитров”.

Официални гости на събора бяха народните представители Атанас Мерджанов, Манол Генов, Димитър Дъбов и Георги Търновалийски, председатели на общински съвети, кметове и общински съветници от БСП.