Форматът "16 + 1" включва Китай и страните от Централна и Източна Европа, плюс балканските страни, между които освен България, са и Румъния, Македония, Чехия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия, Полша, Хърватия, Латвия, Албания и др.

"Отношенията между България и Китай имат дълга традиция. Нашите две партии – БСП и ККП също имат дълготрайни и топли отношения”.

С тези думи лидерът на БСП Михаил Миков посрещна делегация на ЦК на ККП, се посочва в съобщение от пресцентъра на БСП.

Той подчерта, че България е от първите държави, които са признали Китай и БСП държи на добрите отношения с азиатската държава.

Миков заяви, че левицата с голяма радост следи успехите на Китай, които успява да постигне ръководството на ККП. Той обясни, че всяка среща между двете партии е нов повод да се заяви подкрепата между тях и обмяната на идеи за бъдещето.

Ръководството на БСП заяви своята подкрепа за инициативата „16 + 1” и ще спомогне за развитието й.

По време на срещата се подчерта и възможността чрез нея да се насърчат големи енергийни и инфраструктурни проекти.

Сун Женхай, който е член на Политбюро на ЦК на ККП коментира, че председателят на БСП няколко пъти е посетил Китай, и в качеството си на председател на Народното събрание, и вече е стар приятел на държавата.

Според него лидерът на левицата значително е подпомогнал за засилване на дипломатическите контакти между двете държави.

Сун Женхай обясни, че посещенията през годините на лидерите на БСП в Китай и поддържането на отношения с ККП, са изиграли важна роля за развитието на българо-китайските отношения.

Сун Женхай коментира, че 65 години двустранните отношения се развиват стабилно и на високо равнище.

По думите му двете държави са установили добри отношения в областите на търговията, икономиката и културата.