В реч пред летен университет в румънския град Бъйле Тушнад унгарският премиер отново направи връзка между нарасналите заплахи за сигурността и ръста на миграцията и цитира предложенията на Тръмп на националния конгрес на Републиканската партия за борба с тероризма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп прие републиканската номинация за президент с реч, в която се говореше за засилена работа на разузнавателните служби, прекратяване на "провалилата се политика на изграждане на нация и смяна на режима" и пълно спиране на имиграцията от страни, изложени на риск от тероризма.

Орбан се опита да използва тези точки, за да подкрепи собствените си предложения в областта на сигурността.

"Аз не агитирам в полза на Доналд Тръмп", заяви той в речта си, излъчена по телевизията ... Но аз слушах този кандидат и трябва да ви кажа, че той направи три предложения за борба с тероризма. И като европеец трудно бих могъл да изложа по-добре това, от което Европа се нуждае", заяви Орбан.

Унгарският премиер каза, че и Европа има нужда да създаде мрежа от национални разузнавателни агенции, която да се сравнява с най-добрите по света.

"Второто нещо, което каза този американски кандидат президент, е да се изостави политиката на износ на демокрация. Не бих могъл да го кажа по-добре", заяви Орбан.

Според него западните страни са действали необмислено при премахването на недемократичните, но стабилни режими в Сирия, Ирак и Либия без да гарантират последваща стабилност и излагайки Европа на вълна от масова миграция.

"Ако продължаваме да даваме приоритет на демокрацията пред стабилността в региони, където е малко вероятно да постигнем това, ще създадем не демокрация, а нестабилност. Това е големият урок относно сегашните събития в Турция", подчерта Орбан.

"Разбира се, ние не сме безразлични към качеството на политиката там, или към човешките права", заяви унгарският премиер.

"Но най-важният приоритет е Турция да остане стабилна, защото ако се дестабилизира, десетки милиони хора от този регион ще наводнят Европа без какъвто и да е филтър, контрол или препятствие".