Срещата в словашката столица ще бъде в 27-членен формат, поясни Туск във втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Според него и тази среща ще бъде посветена на бъдещето на ЕС без Великобритания, тъй като „първите дискусии след Брекзита не дадоха възможност да се направят заключения“.

Изборът на място за следващия разговор е свързан с това, че от 1 юли председател на Евросъюза за половин година ще бъде Словакия.

Два дни без ясни резултати

По повод Брекзита-а единствен конкретен резултат от тези два дни в Брюксел беше, че на Лондон снощи бе дадена отсрочка за първи стъпки към реално излизане от съюза. Те трябва да бъдат направени в началото на септември.

Другите новини от срещата на ЕС на най-високо равнище се свеждаха по-скоро до реплики към Лондон и повтаряне на общи позиции по очевидни принципи.

Така например, ръководителите от ЕС предупредиха Великобритания, че няма да може да преговаря само за достъп до единния пазар след излизането си от ЕС.

"Лидерите бяха единодушни, че е ясно едно: достъпът до единния пазар е възможен само при свободно движение на работна сила, хора и капитали", изтъкна Туск след днешното заседание на 27-те (първото без британски представител).

Лидерите на 27-те страни решиха преговорите с Лондон да не започнат, докато не бъдем официално уведомени от Великобритания за напускането й, заяви още председателят на Европейския съвет.

Това пък е отговор на изразеното от Дейвид Камерън мнение, че преговори по някои въпроси могат да се водят и преди задвижването на член 50 от Лисабонския договор.

Официално признание: Брекзит е свързан с миграцията

Обсъжданията в Брюксел показаха абсолютно недвусмислено, че незаконната миграция е една от основните причини за сегашната криза на самоувереността в Европа, отбеляза председателят на Европейския съвет.

На заседанието в Брюксел лидерите от ЕС утвърдиха план за справяне с един аспект от миграционната криза. Но днешните думи на Туск са нещо друго – те звучат по-скоро като официално признание за проблем, в който съюзът тежко се е спънал.

„Затрудненията на ЕС в усилията му да установи контрол над миграцията са една от главните причини той да бъде разлюбен от гражданите си, а масираната имиграция от европейски и други страни е един от основните фактори, накарали британците да изберат да напуснат съюза“, подчерта Доналд Туск, цитиран от ДПА и ТАСС.

Трябва да работим със съседите си, с нашите институции и служби за спиране на потока от незаконни мигранти и за възстановяване на контрола по външните ни граници. Това е планът ни за днес и утре, каза председателят на Европейският съвет.

След срещата публично изявление е направил и френският президент Франсоа Оланд, но без да каже нещо повече от онова, което мнозина повтарят след британския референдум.

„Излизането на Великобритания е първият случай на доброволно напускане на страна от ЕС. Това е прецедент на преразглеждане на процеса на европейската интеграция, който смятахме за необратим – е заявил Оланд. - Ако 27-те страни не съумеят да предложат положителна програма, процесът на дезинтеграция ще продължи.“