Мигрантите са с произход от Сирия, Пакистан, Афганистан и Иран. Те са били заловени на различни места в погранични райони до България и Гърция, предадоха Анадолската агенция и БТА.

Междувременно електронното издание на в. "Миллиет" съобщи за залавянето на 19 нелегални мигранти, които имали намерение да избягат в България от турския окръг Къркларели.

Екипи на жандармерията заловили групата, състояща се от 18 афганистанци и един пакистанец, в района на град Демиркьой. Мигрантите ще бъдат експулсирани.

Вчера гръцката полиция спаси 54 мигранти, открити натъпкани във ван, и арестува двама българи, заподозрени, че са част от мрежа за трафик, на които било платено, за да прекарат мигрантите през страната.

В изявление на полицията се посочва, че превозното средство е било спряно вчера на път в родопската област в Североизточна Гърция.

Мигрантите - 52-ма сирийци и двама сомалийци - били натъпкани в задната част на вана и заключени отвън в пространство от четири на два и половина метра при липса на вентилация. Сред тях е имало и 13 непълнолетни.

Двамата българи, на 36 и 38 години, са обвинени в нелегално превозване на мигранти и застрашаване на човешки живот.

Всеки от възрастните е платил по 1500 евро, за да бъде отведен от сухопътната граница с Турция, която те преминали нелегално, до северния гръцки град Солун.

Нов мигрантски бум в Гърция

Ситуацията по островите в Гърция отново е започнала да става взривоопасна, тъй като властите отчитат нов бум на мигранти.

В. "Вима" пише, че от юли насам растящият поток на бежанци и мигранти към Гърция е на път да претовари приемните центрове, тъй като блокираните в тях чужденци в момента надхвърлят 13 700 души.

По-рано тази седмица властите в Гърция съобщиха за увеличение на броя на бежанците и мигрантите, влезли нелегално в северната част на страната през сухопътната граница с Турция през септември. Според изнесените данни влезлите нелегално през септември са били 2428 души, докато през август те са наброявали 1497 души.

Западът се страхува

Междувременно европейски страни обявиха, че продължават граничните проверки и през 2018 г.

Норвегия ще удължи действието на режима на граничен контрол с другите страни от Шенгенската зона, като обяви срок - до май 2018 година. Това вече направиха Германия, Франция, Австрия и Дания.

Норвегия е обезпокоена от заплахата от тероризъм в Европа и факта, че на територията на Шенгенската зона все още има много мигранти, чиято самоличност не може да бъде установена по достоверен начин. Затова ще продължим да извършваме контрол в границите на Шенген и след 11 ноември, посочва в изявление министърът на правосъдието Пер-Вили Амундсен.