Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия обаче посочи, че двамата не са разговаряли за неговото искане Мексико да плати за тази стена.

По-късно мексиканският президент опроверга това твърдение – заявил е пред госта, че Мексико няма да плаща.

"В началото на разговора с Доналд Тръмп дадох ясно да се разбере, че Мексико няма да плаща за стената", написа той в Туитър.

Тръмп и Пеня Нието се срещнаха за един час в президентския дворец в столицата Мексико, след което дадоха пресконференция, предаде БТА.

"Да, обсъдихме въпроса за стената, но не сме обсъждали поемането на разноските за нея, това ще стане по-нататък, (тъй като) днешната среща беше прекалено предварителна, но премина отлично", каза Тръмп.

Той заяви също, че САЩ трябва да пресекат нелегалната имиграция от Мексико.

Пред журналистите Пеня Нието посочи, че границата между страните им трябва да бъде разглеждана като благо за целия регион. Той заяви, че нелегалната имиграция от Мексико в САЩ е намаляла значително, откакто преди десетилетие е достигнала най-високите си стойности.

Мексиканският президент каза също, че страната му е готова да работи с всякакво правителство, което дойде на власт във Вашингтон след президентските избори на 8 ноември, предаде ТАСС.

"Може да нямаме съгласие по много теми, но имаме съгласие за най-важното, а то е, че нашите страни са много важни една за друга", посочи Пеня Нието. Той е уверен, че Мексико ще може да изгради конструктивни отношения както с Тръмп, така и с кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън.

В хода на своята предизборна кампания Тръмп многократно се застъпи за издигане на стена по границата с Мексико (3155 км), която според него ще спре потока от нелегални мигранти към САЩ. Нашумяха и изявленията му, че ако влезе в Белия дом, ще принуди мексиканското правителство да плати за строежа.

Еднодневното посещение на Тръмп предизвика критики в Мексико. Всички политически партии с изключение на управляващата Институционно-революционна партия гласуваха кандидатът на републиканците да бъде обявен за персона нон грата и призоваха Пеня Нието да поиска от него да се извини.

Имайки предвид това, Пеня Нието каза, че двустранните отношения "трябва да се изграждат на основата на взаимно уважение" и добави, че някои изявления на кандидата на републиканците са засегнали чувствата на мексиканците.

На пресконференцията мексиканският президент заяви също, че се надява да обсъди двустранните отношения и с Хилъри Клинтън.

Пеня Нието: Не беше грешка

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието заяви днес, че срещата му с Доналд Тръмп не е била грешка, предаде Франс прес. Той обясни, че е поканил кандидата за президент, за да може да отговори на онези негови изявления, които са заплаха за Мексико,

"Убеден съм, че трябва да се изправим пред проблемите, заплахите и рисковете, които тегнат над Мексико", заяви Пеня Нието пред тв канала Телевиза след разговора с Тръмп.

Той каза, че Тръмп сам по себе си не е заплаха за Мексико, но някои от предложенията му са заплаха, като намерението да експулсира милиони незаконни мексикански имигранти, да анулира договора за свободна търговия между северноамериканските страни и да построи стена на границата между САЩ и Мексико.

"Да, засегнахме на срещата темата за стената и аз бяха много ясен по въпроса, че Мексико няма да плати за подобно нещо. Бях ясен и по въпроса, че всяко правителство има правото да прави каквото иска на границата си и както му се струва подходящо", добави той.

Твърди мерки против имиграцията

Във Финикс, щата Аризона, Доналд Тръмп се зарече, че ако го изберат за президент, мигрантите, които са нелегално в САЩ, ще бъдат депортирани. Така той подчерта твърдолинейната си позиция, след като преди седмица беше намекнал за евентуален по-мек подход, предаде Ройтерс.

В речта си Тръмп изрази неодобрение към 11-те милиона души, които са дошли в САЩ нелегално. (Седмица по-рано беше казал, че много от тях са "страхотни хора", допринесли за развитието на американското общество.)

Имигрантите, според него, ще трябва да се приберат в родните си страни и отново да кандидатстват за право да дойдат.

"Нашето послание към света е следното: не можете да придобиете легален статут или да станете граждани на САЩ, като идвате нелегално в нашата страна - каза Тръмп. - Хората ще знаят, че не може просто да се промъкнеш тайно, да се опитваш да останеш незабелязан и да чакаш да те легализират".

Тръмп настоя, че Мексико ще плати за изграждането на стена по границата - въпреки позицията, изразена няколко часа по-рано от мексиканският президент Пеня Нието.

"Ще построим голяма стена по южната граница - заяви Тръмп. - И Мексико ще плати за стената - 100 процента. Те още не го знаят, но ще платят за стената."

Като свой приоритет в мерките против незаконно живеещите в САЩ кандидатът посочи бързата депортация на извършителите на тежки престъпления.

За целта той ще създаде "специален отряд за депортация" и ще утрои състава на граничната охрана.

Освен това той смята да сформира комисия, която да проучи от кои региони или страни ще бъде преустановена имиграцията. Сирия и Либия ще заемат водещи места в списъка, поясни Тръмп. Така той ще забрани влизането в САЩ на мюсюлмани от някои страни.

Тръмп изостава от съперничката от Демократическата партия Хилъри Клинтън според социологическите проучвания. Съветниците му се надяват предизборната обиколка из страната да покаже, че той е готов да се заеме с щекотливи въпроси като отношенията с Мексико, отбелязва Ройтерс.