Съгласно присъдата, минималният срок, който Хасан ще прекара в затвора, е 34 години, т.е. по-рано от това той не може да попадне под амнистия, съобщава Франс прес, цитиран от БТА.

На 16 март Ахмед Хасан беше признат за виновен в опит за убийство от Централния наказателен съд на Великобритания - Олд Бейли. На 15 септември 2017 г., самоделна бомба частично се взриви във вагон на лондонското метро, ранявайки 51 души.

Тази атака, за която пое отговорност джихадистката организация "Ислямска държава", беше петата подред във Великобритания в рамките на шест месеца.

Самоделната бомба, направена от Ахмед Хасан, съдържаше остриета на ножове, гвоздеи и болтове, както и няколкостотин грама триацетонен трипероксид - един нестабилен експлозив, който е много ценен от джихадистите, отбелязва Франс прес.

Хасан "е създал самоделната бомба с цел да убие безразборно възможно най-голям брой хора", обяви миналата седмица представителката на прокуратурата Сю Хеминг, след признаването му за виновен. "Само по една случайност устройството не е сработило, както той е предвиждал."