Тези намерения бяха оповестени вчера от вицепремиера Хакан Чавушоглу, който се срещна в правителствената резиденция Чанкая с делегация, водена от председателя на Съвещателния комитет на мюсюлманското малцинство в Западна Тракия Ибрахим Шериф.

По думите на Чавушоглу предложението е било направено от Съвета за висше образование и Председателството за турците в чужбина, отбеляза БТА.

"След като министерството на националното образование подпише документа, той ще бъде изпратен за одобрение на кабинета", заяви вицепремиерът. Той добави, че по настоящем 16 000 чуждестранни студенти се обучават в Турция, а правителството иска да увеличи техния брой, като осигури още стипендии.

Чавушоглу отбеляза, че е роден и израснал в Западна Тракия, компактно населена с мюсюлмани гръцка област, и иска от името на турското правителство да работи за професионалното и икономическо развитие на хората от региона.

*Западна Тракия или Беломорска Тракия е историко-географска област, разположена между реките Места и Марица, в североизточната част на Гърция - част е от административната област Източна Македония и Тракия.