Информацията е от източници в турското президентство. По-рано вчера Вашингтон демонстрира сдържаност към начина, по който е протекъл самият референдум. 

По неокончателни резултати 51,4 на сто от гласувалите са подкрепили поисканите от Ердоган конституционни промени, които предвиждат преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

В телефонния разговор двамата лидери обсъдили също развитието на обстановката в Сирия и американския отговор на химическата атака от 4 април в сирийската провинция Идлиб. Това предаде АП, цитира изявление на кабинета на Ердоган.

Държавният департамент: Спазвайте конституцията си

По-рано Съединените щати призоваха Турция да спазва собствената си конституция и международните споразумения, на фона на протестите в страната, съобщи ДПА.

"Очакваме правителството на Турция да защитава основните права и свободи на всички свои граждани - независимо от техния вот на 16 април - както е гарантирано от турската конституция и в съгласие с международните ангажименти на Турция", заяви вчера във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

САЩ са ангажирани в укрепването на отношенията си с Турция, отбеляза Тонър. Той добави, че Вашингтон продължава да подкрепя демократичното развитие на Турция, за което от съществено значение е привързаността към върховенството на закона и свободните медии.

Белият дом не коментира

Белият дом заяви вчера, че няма да коментира референдума в Турция, който дава огромни нови правомощия на Ердоган.

"Има международна комисия от наблюдатели, които анализират този въпрос и ще публикуват доклад до 10-12 дни. Ние ще ги изчакаме и ще им дадем възможност да си свършат работата", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър пред журналисти.