Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на международните наблюдатели "да си знаят мястото" в отговор на критиките им, че референдумът в Турция не е отговарял на международните стандарти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обръщайки се към свои привърженици пред президентския дворец в Анкара, Ердоган заяви също, че за Турция няма да е от голямо значение, ако ЕС прекрати преговорите с нея за членство.

Той добави, цитиран от Франс прес, че дори може да бъде организиран референдум, с който да бъде решено дали страната да продължи преговорите за присъединяване към ЕС.

Турският президент подчерта, че вчерашното гласуване на референдума е поставило край на дебатите за промени в конституцията и е довело да създаване на президентска република. Ердоган каза, че изпълнението на реформите ще започне със съдебната система.

По неокончателни резултати 51,4 на сто от гласувалите са подкрепили поисканите от Ердоган конституционни промени, предвиждащи преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

Ердоган каза също, че Турция не признава докладите на наблюдателската мисия на ОССЕ, добавяйки, че някои държави от ЕС се противопоставят на конституционните промени в Турция повече от опозицията в страната.

Президентът посочи, че операцията "Ефратски щит" в Северна Сирия няма да е последната подобна акция в региона и че Турция ще извършва толкова военни операции, колкото е необходимо, в борбата си с тероризма.

Вчера турският държавен глава заяви, че Турция може да подложи на референдум въпроса за връщане на смъртното наказание, ако е необходимо.