Това не е първата подобна нападка към Германия от страна на властите в Анкара.
 
Двустранните отношенията се влошиха, след като Берлин не позволи турски министри да агитират на германска територия по повод предстоящия на 16 април в Турция референдум.

От референдума се очаква да одобри конституционна реформа, която рязко ще засили властта на Ердоган.

Когато ги наричаме нацисти, на тях (европейците) им става дискомфортно. Те действат солидарно. Особено Меркел, каза Ердоган.

Но точно сега използваш нацистки мерки, каза Ердоган (в обръщение към Меркел).

"Срещу кого? Срещу моите съграждани и братя в Германия и срещу нашите министри, които заминаха за Германия, за да участват в митинги в рамките на кампанията", каза президентът.

Той изтъкна, че кризата в отношенията с Европа през последните дни е показала, че "е отворена нова страница в продължаващата борба срещу Турция".

Маскеният бал свърши, каза още Ердоган, обвинявайки за пореден път Европа, че подкрепяла терористични организации.

Зигмар Габриел: Прекрачихте границата

Ердоган премина границите, обвинявайки Меркел в "нацистки практики", заяви германският външен министър пред своя турски колега.

"Ние сме толерантни, но не сме идиоти", каза Зигмар Габриел в интервю за германския в. "Пасауер нойе пресе", което излиза в днешния му брой.

"Затова ясно заявих на турския си колега (Мевлют Чавушоглу), че е премината една граница" вследствие на шокиращите думи на Реджеп Тайип Ердоган".