Така Анкара изрази негодуванието си срещу доклад на ООН за извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат през 2016 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

В огласения доклад се твърди, че Анкара нарушава правата на стотици хиляди свои граждани.

Турското външно министерство обяви в изявление, че докладът съдържа необосновани твърдения, което, според ведомството, съответства на усилията за пропаганда на терористични организации.

"За съжаление, този човек, който оглавява международен орган с безспорно глобално значение, по време на своето ръководство е принизил въпросния орган на ООН до положение на сътрудник на терористични организации", се посочва в огласената декларация на турското МВнР.

В доклада на Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН (СВКПЧ) се отправя призив към Турция за слагане на край на извънредното положение, въведено след опита за преврат през 2016 г. В текста е посочено, че извънредното положение е довело до влошаване на ситуацията в сферата на правата и свободите в страната.

Посочено е още, че има масови и сериозни нарушения на човешките права в Югоизточна Турция, където живеят много кюрди.

Същевременно се признава правото на Турция да предприеме действия в отговор на преврата и на тероризма, но според заключенията в доклада предприетите стъпки са прекомерни и подкопават върховенството на закона.