Останалите трима очевидно се предполага, че са избягали от страната, защото производствата им са прекратени. Според справка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) става дума само за мъже на възраст между 18 и 64 г., пише в. "Сега".

От ДАБ не дават отговор за мотивите за отказите, но вестникът разкрива пример със съдебно решение на Софийския административен съд - за журналиста Джихан Седефоглу.

Той е поискал статут у нас с аргумент, че се страхува от преследване в родината си, където е осъден да влезе в затвора като пропагандатор на терористична организация - Турската работническа партия, заради 2 статии в местна медия. Той е потърсил спасение у нас, очевидно обаче нямал намерение да остава в България, защото е заловен на Дунав мост и в ареста е подал молба за бежански статут.
Въпреки това е осъден на 1 г. затвор условно и у нас.

Седефоглу е заявил пред административния съд в София, където обжалва отказа на ДАБ да му даде бежански статут, че се страхува от физически репресии и друг вид принуда в затвора, тъй като ще бъде възприеман като защитник на кюрдите. Като причина за напускането на Турция той е посочил, че е бил осъден поради това, че е изразявал писмено мислите си в пресата.

След като прочитат статиите му, от Агенцията за бежанците признават, че Седефоглу пише в защита на човешките права, демокрацията и правата на работещите, както и че не пропагандира тероризъм. Въпреки това му е отказан статут, защото нямало доказателства, че е преследван по политически причини. Присъдата му даже била малка в сравнение с наказанията за тероризъм, които се дават в Европа, заключава ДАБ.

Отхвърлени са доводите на Седефоглу, че процесът срещу него в Турция е бил несправедлив и накърняващ свободния печат и журналистическата му дейност. Като довод Агенцията за бежанците посочва, че Турция е правова държава и не се третира по друг начин от световната общност, както и че подсъдимият е имал всички права да се защити. Съдът приема тези аргументи.

През 2016 г. България върна на Турция няколко нейни граждани и с това предизвика скандал. През август с.г. на Анкара бе предаден избягалият у нас бизнесмен Абдуллах Бьоюк, обвинен, че бил финансист на групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен (смятан за организатор на опита за преврат от 15 юли).

Преди няколко дни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Анкара да освободи задържаните журналисти.
"Мястото на журналистите е в редакциите", категоричен е Юнкер, който обяви, че Турция се отдалечава от ЕС с гигантски крачки.

Германия силно ограничи контактите си с Турция, възмутена заради арестите на нейни граждани по, както смята Берлин, "политически причини".

Вчера в Анкара започна процес срещу 31 журналисти и ръководни представители на в. "Заман", закрит заради предполагаеми връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.