Това каза пред журналисти председателят на академията акад. Никола Съботинов, попитан дали НИМХ-БАН ще спре да прави прогнози за времето, тъй като не достигат парите за БАН.
Днес се честват 142 години от създаването на академията.

Акад. Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН Георги Корчев. В писмото е описано тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето", разказа председателят на БАН.

Синоптиците, сеизмолозите и учените, осъществяващи мониторинг на Черно море, ще работят по една седмица месечно до края на годината "без заплати", защото това са важни дейности, за които БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, заяви още акад. Съботинов.
По думите му до края на годината тези групи учени и специалисти ще получават средна месечна заплата от 540 лева.

Преди около година НИМХ пак беше застигнат от криза. Тогава синоптиците бяха принудени да взимат почивка.

За пореден път председателят на БАН заяви, че бюджетната субсидия за академията за 2011 г. от 59 милиона лева "покрива" само 70% от необходимите средства за фонд "Работна заплата".

Не знаем, дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление, добави акад. Никола Съботинов. Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на Съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 милиона лева за 2012 г.
Ако бюджетът на БАН за догодина остане отново 59 милиона лева, учените ще решат дали да участват в протести, каза в отговор на въпрос акад. Съботинов.

През май се разбра, че приходите от научни проекти и от договори за научни разработки за 2010 г. са били около 36 млн. лева. Към края на същата година работещите в БАН са намалели до 6747 души, като през годината са пенсионирани 630 души.

В края на август Симеон Дянков изрази очакването си преди изборите много институции да кажат, че са си свършили парите, "но това не е вярно". Тогава той обясни, че бюджетите на държавните институции са разделени на 12 - колкото са месеците на годината, и финансовото министерство всеки месец дава определената сума.
"От тази гледна точка ние отпускаме по 1/12 месечно, така че няма как през септември или октомври на някой да му свършат парите", каза Дянков.