"Писмото е изпратено по повод спекулациите, че Реформаторският блок вчера на гласуването си е променило позициите за референдума”, посочиха от РБ, цитирано от Агенция "Фокус".

"Никога не сме променяли позициите си, от първия момент те са такива. По трите въпроса вътре са ни описани позициите, точно така сме гласували вчера по тях.

Ние винаги сме казвали, че сме за задължителна преференция без праг, винаги сме казвали, че сме за електронно гласуване – абсолютно няма промяна в нашата позиция.

Никога не сме изразявали позиция в подкрепа на задължително гласуване – вижте ни позицията”, посочиха от пресцентъра на политическата формация.

Странен имейл обикаля столичните редакции

Съобщението припомня позицията на Реформаторския блок от началото на 2014 г. за провеждането на референдум за организиране на изборите. Имейлът е с подател – пресцентъра на Реформаторския блок.

В позицията се посочва, че Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Реформаторите изтъкват, че "Реформаторският блок още през лятото на миналата година заяви своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати.

Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока", се посочва в миналогодишната позиция на РБ.

Според тях въвеждането на задължително гласуване, би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като "санкция" от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие.

Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение.