Неправителствената организация припомня, че българите веднъж вече са събрали над 500 000 подписа с искане за референдум, който беше предложен от президента.

Според активистите, отхвърлянето на две от трите предложения на държавния глава е, "картел срещу хората, безотговорно и арогантно поведение на откъснали се от избирателите си политически представители", цитира БНР казаното в писмото.

От "Протестна мрежа" призовават гражданите да участват в референдума, за да може решението за електронно гласуване да има задължителна сила.
 
"Ще продължаваме да оказваме непрестанен натиск върху институциите да осигурят реална демокрация и да функционират в услуга на българския народ", завършва писмото.

Странен мейл и последвал отговор

Странен имейл бе получен вчера в столичните редакции - с подател пресцентър на Реформаторския блок. Съобщението припомня позицията на Реформаторския блок от началото на 2014 г. за провеждането на референдум за организиране на изборите. В позицията се посочва, че Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Никога не сме променяли позициите си, от първия момент те са такива, отговориха официално от РБ.
"Ние винаги сме казвали, че сме за задължителна преференция без праг, винаги сме казвали, че сме за електронно гласуване – абсолютно няма промяна в нашата позиция. Никога не сме изразявали позиция в подкрепа на задължително гласуване – вижте ни позицията”, посочиха от пресцентъра на политическата формация.


АНКЕТА: Съгласни ли сте с формулата избори 2 в 1 (местни и референдум)?

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?

АНКЕТА: Да се избират ли депутати и мажоритарно?

АНКЕТА: Да се гласува ли електронно на избори?