Поставяме си за цел резултат от 200 000 гласа на местния вот. Това заяви по време на съботна пресконференция зам.-председателят на АБВ Румен Петков, който е и председател на предизборния щаб, предаде БГНЕС.

Кандидатите за кметове на общини и райони, утвърдени по време на заседание на Националния партиен съвет на ПП АБВ, са 103-ма, каза пред журналисти Румен Петков, председател на предизборния щаб на партията.

Кандидатурите от АБВ са 80, независими, но подкрепени от АБВ са 17, а шестима са коалиционни кандидати, посочи Петков, цитиран от БТА.

Той не коментира кандидатурата за кмет на АБВ за София, но отбеляза, че не вижда особен потенциал да бъде подкрепен сегашният столичен кмет Йорданка Фандъкова.

Стана ясно, че от АБВ все още не са утвърдили кандидатите си за кметове за София, Варна и Пловдив, което предстои да се случи тези дни. Бяха представени, обаче част от утвърдените кандидати.

В Благоевград ще бъде кандидат от коалиция АБВ, НДСВ и Обединен блок на труд Владимир Елезов, Бургас - доц. Камен Семенлийски, Русе - Стилян Стефанов, Силистра - Ростислав Павлов, Сливен - ген. Христо Григоров, Стара Загора - Илиян Златев, Плевен - Цветан Антов, Търговище - Ивайло Първанов, общински съветник в сега действащия общински съветник, Шумен - адвокат Пламен Петков, Ямбол - Драгомир Димитров, Велико Търново - Драгош Методиев, Враца - подкрепа за досегашния кмет Николай Иванов, Габрово - доц. Светозар Тодоров, бивш областен управител на Габрово, Добрич - Милко Пенчев, действащ общински съветник.

АБВ няма да подкрепи и кандидатът за кмет на София на БСП - проф. Михаил Мирчев.

"Не виждам как може да подкрепим проф. Мирчев, още повече, че той имаше грубичко отношение към АБВ в национален ефир, от което той ще загуби, ще загуби и БСП. При това демонстриране на нежелание да се води какъвто и да е разговор, не виждам път", добави Петков.

Петков припомни, че около 132 000 гласа са събрали АБВ на миналите парламентарни избори и около 90 000 гласа на последните евроизбори. В голяма част от общините ще участваме със самостоятелна кандидатура, отбеляза Петков.

АБВ няма да търси дивиденти от раздорите между други партии и не се наемам да коментирам дали ще се разпадне Реформаторският блок, коментира той.

Ние сме готови за извънредни избори,
каза още Петков.