Депутати от Парламентарната група на "Обединени патриоти" са внесли в Народното събрание Законопроект за лихвоточките, който дава нови възможности на правоимащите граждани, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Депутатът от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" Христиан Митев е посочил, че целта в този законопроект е удължаване на срока, в който да могат да се използват като инструмент лихвоточките. По думите му се предвижда до 2018 година да се подават заявки, а до 2020 - да се изплащат.

Той е уточнил, че такова изменение е наложително, тъй като срокът е изтекъл през 2016 година, а 55 000 души у нас чакат да им бъдат изплатени лихвоточките.

На второ място вносителите на законопроекта са предвидили възможността лихвоточките да се използват не само при закупуване на жилище от правоимащи, а и като платежен инструмент при местните данъци и такси. Според тях това ще даде още една възможност правоимащите граждани да използват лихвоточките си.

"На трето място сме предвидили възможността лихвоточките да бъдат наследявани", е посочил още Христиан Митев.

В законопроекта е предвидено всяка година от държавния бюджет да се заделят 20 млн. лв., за да бъдат изплащани компенсаторните средства, се казва още в съобщението.