На логото е изобразено стилизирано планинско било в цветовете на българския трикольор на зелен фон. От асоциацията допълват, че диск с логото може да бъде закупен на място в офиса й или да бъде изпратен по куриер, с наложен платеж, а получателят ще получи и фактура за плащането. Цената е 120 лева с ДДС, предаде Дарик радио.

От 2 август влязоха в сила 9 стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Продуктите, които отговарят на изискванията ще носят наименованието „Стара планина”. В тях не може да се влага соя, картофено нишесте, фибри и др. Регламентирано е и процентното съдържание на сол.

Всеки производител, който е закупил диск с логото на продуктите "Стара планина", ще трябва да подпише и лицензионен договор в два екземпляра, единият от които да върне в Асоциацията на месопреработвателите. Договорът впоследствие ще се дава за регистрация в Патентно ведомство, тъй като асоциацията е собственик на марката.

Първите кюфтета, кебапчета, карначета, наденица и кайма с новата марка ще бъдат в магазинната мрежа до края на тази седмица.
Въвеждането на новите стандарти обаче, ще повиши не само качеството, но и цените. Според прогнозите килограм 100% свинска кайма "Стара планина" с гарантирано по БДС качество ще струва 7.90 лв., смесената от 60% свинско и 40% говеждо месо - ще е на цена 8.60 лв., килограмът свински кебапчета ще е също при цена 7.70, а смесените - 8.40 лв.
Най-масовите в момента кебапчета, но с марката за качество "Стара планина“, ще струват 60 ст. за бройка, като в момента цената им е 32-33 ст. Суровата наденица и карначетата пък ще струват съответно 6.40 лв. и 6.90 лв., съобщи димитровградска фирма, която първа в страната започва да произвежда с държавната марка.

Освен постъпването на месото, цената на хляба също тръгна на горе. Причината е поскъпването на цените на пазара на зърно. Според браншови организации обаче, високият ценови скок на зърнените култури у нас е спекулативен.
По-високата цена на фуражните култури качва и цената на месото и месните продукти.